Innan Du kommer

Att tänka på innan du kommer

– Hund som ska trimmas ska komma kammad och ska ej vara badad på minst två veckor innan trimtillfälle.
– Är det dåligt väder vill jag att du på bästa möjliga sätt tar hunden till mig torr och ren.
– Hunden ska vara rastad och jag vill inte att den kissar inne på tomten, dessutom skall hunden inte springa lös här inne när ni kommer utan hållas i koppel
– Hunden är vaccinerad mot valpsjuka och parvo, helst också kennelhosta.

Snälla – passa tiden, 5 min för tidigt eller för sent är ok, men inte 10-20 varken FÖRE eller efter den bestämda tiden

Jag badar alltid alla hundar (utom trimhundar) först, trimhundar badas efter om kunden önskar det. Anledningen till att jag vill bada hundarna här är att om man klipper i en smutsig päls så förstörs saxar och skär och badar du din hund själv så kan den hinna bli smutsig innan jag börjar klippa.
Säg till när du lämnar hunden om du har några speciella önskemål, så försöker jag klippa/trimma som du vill ha det så du blir nöjd.
Eftersom jag har haft och fött upp schnauzer i 25år så klipper jag INTE av några ögonbryn eller något skägg, kommer det en schnauzer så ser den ut som en schnauzer när jag lämnar den, vill du att din schnauzer ska se ut som något annat är det bäst att du går till någon annan.

Jag har också svårt att raka en trimhund om den inte har extremt dålig päls men ibland har man inget val,  En strävhårig päls fungerar bäst om den trimmas, det betyder att man för hand plockar bort de döda stråna när dom börjar släppa, detta gör INTE ont. Lagom mycket underull sparas så en ny sträv päls kan komma igenom. Den står då emot både väta, kyla och smuts. En hund som ska trimmas får inte schamponeras 2-3 veckor före trim. strået blir halt eftersom hårsäcken sluter sig kring stråt och det blir då svårt att få grepp om
Om man klipper i en strävhårspäls förändras pälsens struktur, den blir lockig och tunn. ofta ändras pigmenten och färgen ljusnar

Det bästa är om du lämnar din hund hos mig och inte stannar här med den. Min erfarenhet visar att hunden mår mycket bättre av att inte ha husse eller matte bredvid hos mig.

Om du vet att din hund har löss och loppor är den inte välkommen med omtanke om de andra hundar som friseras här.

Hundar som biter måste kanske acceptera en munkorg för min säkerhet, men bara kortare perioder t ex vid kloklippning.

Kloklippning

Många tycker det är obehagligt att klippa hundens klor.

En klo ser ut som på bilden nedan. Inuti i en hunds klo finns ett blodkärl som kallas för pulpa.


Pulpan växer ut om man inte klipper klorna regelbundet.
För att pulpan ska dra sig tillbaka säger en del att man bör klippa var fjärde-femte dag för att pulpan ska kunna dra sig tillbaka och en del säger att det räcker med var tredje vecka. Klorna på baktassarna slits mer än framtassarna.

Mina egna hundar och dom som kommer regelbundet är det inga problem att klippa men kommer ni med en hund som inte är klippt på 2-3 månader kanske rentav ännu längre sen kan jag inte ta speciellt mycket och det är dessutom risk att man klipper i pulpan eftersom den sitter så långt fram då. Vissa hundar märker inte ens att man klippt för långt och en del skriker till men en gemensam nämnare är att det oftast blöder väldigt mycket. Om det nu blöder på någon klo bli då inte förskräckta och låt bli att gå till någon för att klippa, det är betydligt värre för din hund att gå med för långa klor än att det blöder några minuter från en ”för långt klippt” klo

Om du inte kan klippa din hund klor själv köp en fil och fila på klorna – då är risken minimal att det ska börja blöda men du håller efter längden lite grann och du visar din hund att det är OK att hållas på med tassarna och klorna. Det är viktigt att du inte ger upp bara för att hunden gör motstånd. Vid nästa tillfälle gör hunden bara samma sak igen och märker på så sätt att ”jag slipper detta om jag är tillräckligt jobbig”. Filandet ersätter inte klippningen utan det måste också göras men kan vara ett komplement och kanske också en början till att ni om ett tag kan/törs klippa själva.